Wpływ olejów rybnych na profil kwasów tłuszczowych w mleku, parametry biochemiczne krwi oraz wskaźniki produkcyjne krów mlecznych mon. CXLII

26,00 

Zapytaj o tą publikację
    GWARANCJA BEZPIECZNEGO ZAKUPU
    • Karta Visa
    • MasterCard
    • Apple Pay
    SKU: 55 Kategoria: Znaczników: , , , , , , , , , Typ publikacji: MonografieISBN: 978-83-7717-084-7Format: B5Język publikacji: polskiLiczba stron: 90Oprawa: miękkaRok wydania: 2012

    Opis

    Monografia jest specjalistyczną pracą naukową poświęcona ocenie wpływu suplementacji olejami rybnymi w żywieniu krów mlecznych. Publikacja rozpoczyna się od przeglądu literatury dotyczącej żywności funkcjonalnej, znaczenia tłuszczów w diecie człowieka oraz czynników wpływających na skład kwasów tłuszczowych w mleku. Przedstawiono również zagadnienia związane z biosyntezą CLA i wpływem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rozród bydła. W dalszej części pracy autor formułuje hipotezy badawcze oraz cele, a następnie szczegółowo opisuje materiał i metody, w tym przebieg doświadczeń, skład dawek pokarmowych, sposób pobierania prób i metody analityczne.
    Główna część monografii obejmuje wyniki trzech doświadczeń, w których analizowano:
    – parametry produkcyjne krów,
    – zawartość kwasów tłuszczowych w mleku i indeks desaturazy,
    – parametry biochemiczne krwi,
    – wskaźniki płodności, a także wpływ oleju rybnego na stężenie PGF2α w surowicy.
    Ostatnie rozdziały poświęcono dyskusji wyników, ich podsumowaniu oraz sformułowaniu wniosków końcowych.
    Książka stanowi wartościowe źródło wiedzy dla naukowców, lekarzy weterynarii i specjalistów ds. żywienia zwierząt zainteresowanych możliwościami poprawy jakości mleka oraz zdrowotności i efektywności rozrodu krów mlecznych przy użyciu olejów rybnych.