Wpływ olejów rybnych na profil kwasów tłuszczowych w mleku, parametry biochemiczne krwi oraz wskaźniki produkcyjne krów mlecznych mon. CXLII
26,00 zł
Zapytaj o tą publikacjęOpis
Monografia jest specjalistyczną pracą naukową poświęcona ocenie wpływu suplementacji olejami rybnymi w żywieniu krów mlecznych. Publikacja rozpoczyna się od przeglądu literatury dotyczącej żywności funkcjonalnej, znaczenia tłuszczów w diecie człowieka oraz czynników wpływających na skład kwasów tłuszczowych w mleku. Przedstawiono również zagadnienia związane z biosyntezą CLA i wpływem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na rozród bydła. W dalszej części pracy autor formułuje hipotezy badawcze oraz cele, a następnie szczegółowo opisuje materiał i metody, w tym przebieg doświadczeń, skład dawek pokarmowych, sposób pobierania prób i metody analityczne.
Główna część monografii obejmuje wyniki trzech doświadczeń, w których analizowano:
– parametry produkcyjne krów,
– zawartość kwasów tłuszczowych w mleku i indeks desaturazy,
– parametry biochemiczne krwi,
– wskaźniki płodności, a także wpływ oleju rybnego na stężenie PGF2α w surowicy.
Ostatnie rozdziały poświęcono dyskusji wyników, ich podsumowaniu oraz sformułowaniu wniosków końcowych.
Książka stanowi wartościowe źródło wiedzy dla naukowców, lekarzy weterynarii i specjalistów ds. żywienia zwierząt zainteresowanych możliwościami poprawy jakości mleka oraz zdrowotności i efektywności rozrodu krów mlecznych przy użyciu olejów rybnych.








