Wpływ warunków przyrodniczych na plonowanie i właściwości chemiczne soi uprawianej na Opolszczyźnie mon. CCXVIII

26,00 

    GWARANCJA BEZPIECZNEGO ZAKUPU
    • Karta Visa
    • MasterCard
    • Apple Pay
    SKU: 391 Kategoria: Znaczników: , , , , , , , , Typ publikacji: MonografieISBN: 978-83-7717-309-1Format: B5Język publikacji: polskiLiczba stron: 120Oprawa: miękkaRok wydania: 2019

    Opis

    Specjalistyczne opracowanie poświęcone analizie zależności między środowiskiem a efektywnością upraw soi w warunkach południowo-zachodniej Polski.
    Publikacja, oparta na kilkuletnich badaniach polowych prowadzonych w Bąkowie, Głubczycach i Łosiowie, przedstawia wpływ warunków glebowych, klimatycznych i agrotechnicznych na rozwój, plonowanie oraz skład chemiczny nasion soi. Autorka szczegółowo omawia cechy morfologiczne i plonotwórcze badanych odmian, uwzględniając również występowanie chorób, analizę interakcji genotyp–środowisko oraz wykorzystanie metody ścieżek Wrighta.
    Szczególną uwagę poświęcono cechom jakościowym nasion, takim jak zawartość białka i tłuszczu, profil kwasów tłuszczowych, obecność fitosteroli, izoflawonów czy związków odpowiedzialnych za niepożądany zapach („off-flavour”). Opracowanie zawiera także syntetyczne wnioski mogące stanowić praktyczne wskazówki dla producentów, hodowców i agronomów zainteresowanych optymalizacją upraw soi w zmiennych warunkach klimatycznych.
    Książka skierowana jest do specjalistów agronomii, biologii roślin, gleboznawstwa oraz osób zajmujących się rolnictwem ekologicznym i produkcją żywności wysokiej jakości.