Analiza żywności – jakość produktów spożywczych (s. 497)

25,00 

    GWARANCJA BEZPIECZNEGO ZAKUPU
    • Karta Visa
    • MasterCard
    • Apple Pay
    SKU: 185 Kategoria: Znaczników: , , , , Typ publikacji: SkryptyISBN: 83-89189-63-1Format: B5Język publikacji: polskiLiczba stron: 172Oprawa: miękkaRok wydania: 2005

    Opis

    Publikacja, wydana w 2005 roku przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stanowi skrypt laboratoryjny zawierający 17 starannie dobranych ćwiczeń dotyczących analizy jakości żywności.
    Tematyka zawarta w ćwiczeniach obejmuje zarówno ocenę sensoryczną oraz barwy produktów, jak i zagadnienia techniczne: konsystencję smażonych wyrobów ziemniaczanych, zawartość wody, suchej substancji, gęstości, lepkości, kwasowości, skrobi, polisacharydów, białek, tłuszczów, cukrów, popiołu, witaminy C oraz oznaczenia azotanów, azotynów i barwników syntetycznych.
    Każde ćwiczenie zawiera część teoretyczną oraz instrukcję wykonania analizy metodami sensorycznymi i instrumentalnymi, a także sposób interpretacji wyników. Skrypt skupia się na praktycznych aspektach – umożliwia studentom poznanie fizykochemicznych właściwości surowców i właściwego doboru technik analitycznych w celu oceny jakości produktów gotowych.