Mikrobiologia żywnosci teoria i ćwiczenia

26,00 

    GWARANCJA BEZPIECZNEGO ZAKUPU
    • Karta Visa
    • MasterCard
    • Apple Pay
    SKU: 263 Kategoria: Znaczników: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Typ publikacji: PodręcznikiISBN: 978-83-60574-59-1Format: B5Język publikacji: polskiLiczba stron: 188Oprawa: miękkaRok wydania: 2009

    Opis

    Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, opracowany z myślą o studentach kierunków związanych z naukami o żywności, takich jak technologia żywności, biotechnologia czy towaroznawstwo, a także o osobach zawodowo związanych z przemysłem spożywczym. Książka stanowi kompleksowe wprowadzenie w zagadnienia mikrobiologii żywności – zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej.
    Na ponad 180 stronach autorzy przedstawiają metody badania drobnoustrojów występujących w produktach spożywczych oraz czynniki wpływające na ich rozwój i metody utrwalania żywności. Strukturę publikacji tworzą cztery główne części, z których każda zawiera zarówno wprowadzenie teoretyczne, jak i zestaw praktycznych ćwiczeń laboratoryjnych.
    Pierwszy rozdział poświęcony jest ogólnej charakterystyce drobnoustrojów żywności oraz ich wzrostowi. Druga część opisuje podstawowe grupy mikroorganizmów i przeprowadzane przez nie przemiany biochemiczne, a ćwiczenia koncentrują się na fermentacjach: mlekowej, masłowej, alkoholowej i octowej. Trzeci rozdział omawia czynniki i metody utrwalania żywności oraz ich wpływ na mikroflorę. Ostatnia część skupia się na analizie mikrobiologicznej – od zasad pobierania i przygotowania próbek, aż po ocenę jakości mikrobiologicznej różnych produktów spożywczych, takich jak mleko, mięso, warzywa, owoce czy piwo.
    Podręcznik wyróżnia się przystępnym językiem, klarownym układem treści i praktycznym podejściem do trudnych zagadnień mikrobiologicznych. Dzięki temu stanowi cenne narzędzie dydaktyczne wspierające zarówno naukę, jak i przyszłą pracę zawodową w laboratoriach przemysłu spożywczego.