BIOSYNTEZA I CHARAKTERYSTYKA TOKSYN KILLEROWYCH DROŻDŻY DEBARYOMYCES HANSENII MON. CXLVI
OPIS
Przedmiotem pracy są wyizolowane z serów pleśniowych Rokpol trzy szczepy drożdży Debaryomyces Hansenie i ich wysoka aktywność killerowa, która do tej pory nie została jeszcze dokładnie zbadana i opisana. Autorka jako jedna z pierwszych przeanalizowała środowiskowe i genetyczne uwarunkowania biosyntezy toksyn killerowych przez drożdże Debaryomyces Hansenie. Zbadała ich budowę, właściwości i spektrum aktywności biologicznej. Jako naukowiec od lat zajmuje się mikroflorą drożdżową izolowaną z różnych środowisk fermentacyjnych i badaniem interakcji między drobnoustrojami. Jej wieloletnie doświadczenie znalazło odzwierciedlenie w licznych publikacjach naukowych, których była współautorką.
ROK WYDANIA
2012
LICZBA STRON
106
FORMAT
B5
OPRAWA
MIĘKKA
ISBN
978-83-7717-089-2