MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI. TEORIA I ĆWICZENIA
Jedną z ostatnio wydanych przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pozycji jest podręcznik z zakresu mikrobiologii żywności pod redakcją Marii Wojtatowicz, Reginy Stempniewicz i Barbary Żarowskiej. Na ponad 180 stronach przedstawiono zagadnienia dotyczące metod badania drobnoustrojów występujących w żywności, czynników i metod jej utrwalania. Książka jest przeznaczona dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i pokrewnych kierunków studiów, może być także przydatna dla pracowników przemysłu spożywczego. Publikacja została podzielona na cztery części, z których każda zawiera omówienie teoretyczne i zagadnienia praktyczne. W rozdziale pierwszym opisano mikroorganizmy występujące w żywności oraz charakterystykę wzrostu drobnoustrojów. Natomiast w części praktycznej omówiono ćwiczenia pomocne w badaniu mikroflory. Cześć druga zawiera przegląd podstawowych grup drobnoustrojów i przeprowadzanych przez nie przemian składników żywności. Ćwiczenia praktyczne poświęcono tu fermentacji mlekowej, masłowej, alkoholowej i octowej. Część teoretyczna rozdziału trzeciego zawiera wyszczególnione czynniki i metody utrwalania żywności, ćwiczenia dotyczą wpływu na drobnoustroje. Czwarta, ostatnia część poświęcona została analizie mikrobiologicznej żywności, omówiono tu zasady pobierania i przygotowania prób do badań biologicznych. Ćwiczenia zawarte w części praktycznej pozwalają na badanie produktów takich jak mleko, mięso, owoce, warzywa czy piwo pod kątem kontroli mikrobiologicznej. Podręcznik Mikrobiologia żywności jest opracowaniem nowoczesnym i pomocnym studentom. Zaletą publikacji jest zdefiniowanie w zrozumiały sposób trudnych pojęć mikrobiologicznych oraz zamieszczenie ćwiczeń do każdego omówionego problemu.
SPIS TREŚCI |