WYBRANE ZAGADNIENIA Z NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

Cena
25,00 zł
OPIS

W podręczniku w sposób nowatorski przedstawiono zasadnicze problemy żywienia człowieka. Wiele uwagi poświęcono zwłaszcza ustaleniu zapotrzebowania energetycznego organizmu, tematowi wartości energetycznej pożywienia. W osobnych rozdziałach omówiono rolę białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych w żywieniu człowieka, przedstawiono zasady racjonalnego żywienia i metody edukacji żywieniowej, a także sposoby układania jadłospisów diety łatwo strawnej według zaleceń diety ubogoenergetycznej i diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Osobno poruszono kwestie znakowania produktów spożywczych oraz informacji żywieniowej. W każdym rozdziale omówionemu problemowi towarzyszą zagadnienia praktyczne, dzięki którym podręcznik charakteryzuje się wysokim walorem dydaktycznym. Najnowsza bibliografia podana jest na końcu każdego rozdziału.

ikona pdf SPIS TREŚCI

ROK WYDANIA
2009
LICZBA STRON 156
FORMAT
B5
OPRAWA
MIĘKKA
ISBN 978-83-60574-58-4
eeeeeeeeee 

Wydawnictwo
Uniwersytetu Przyrodniczego
we Wrocławiu

ul. Sopocka 23, 50–344 Wrocław
tel./faks +48 71 328 12 77
e-mail: wydawnictwo@upwr.edu.pl

 

logouwp